Jankovy názory

...jsem z toho janek

Google
 
Web jankovy.nazory.cz

23.11.07

Kam na to ten Google chodí?

Tu Markovou fakt neznám...

Typografická čuňárna

12.11.07

SDK ke Google Android ke stažení

Google navíc ocení celkovou částkou 10 milionů dolarů nejzajímavější aplikace, přičemž nejvyšší cena je $275,000. 55-59MB SDK je k dispozici pro tři OS s x86 CPU: MS Windows, Mac OS X a Linux.

6.11.07

Provokací ke strategii konkurenceschopnosti

clipped from www.park.cz

Mezi faktory nejvíce snižující konkurenceschopnost ČR patří podle diskutujících malý podíl pracovní síly s vyšším vzděláním a její nízká flexibilita, byrokracie a korupce, vysoké zdanění práce, deficity veřejných rozpočtů, dlouhodobě neudržitelný penzijní systém, nekonzistentní legislativa a pomalé řešení soudních sporů. Obtíže českého ICT průmyslu začínají ve vzdělávacím systému, který neprodukuje lidi připravené pro znalostní společnost.

A tady je myslím jádro pudla. Postrádáme jasnou strategii pro konkurenceschopnost české ekonomiky. Lidé z ICT oboru nabízejí orientaci na vyspělé technologie a znalostní služby. Možná je lepším řešením něco jiného. Ale pokud tomu tak je, mělo by se to říct hodně rychle a nahlas. A začít již konečně zvolenou strategii realizovat místo nahodilého hraní si s montovnami a nejasného postoje k investičním pobídkám.
 blog it

2.11.07

Snímky NASA jako abstrakce


Tohle je polární čepička na Marsu...

Studenti píší do Wikipedie

clipped from slashdot.org

openfrog writes "An inspired professor at University of Washington-Bothell, Martha Groom, made an interesting pedagogical experiment. Instead of vilifying Wikipedia as some academics are prone to do, she assigned the students enrolled in her environmental history course to contribute articles. The result has proven "transformative" to her students. They were no longer spending their time writing for one reader, says Groom, but were doing work of consequence in a "peer reviewed" environment, which enhanced the quality of their output."
 blog it

WEB 2.0 generace a Umělci v laboratořích

Pilotní výstava WEB 2.0 generace má za cíl ukázat technologické, podnikatelské, ale i umělecké trendy spojené s využíváním nové generace webových služeb na internetu, tzv. web 2.0 aplikací typu Youtube, Flickr, Google Map, Facebook či LastFM. "V rámci výstavy Umělci v laboratořích představíme nová díla pětice mladých českých umělců a umělkyň, jejichž cílem na výzkumných stážích ve vědeckém prostředí bylo spojittechnickou vizualizaci s uměleckým obrazem", uvádí kurátorka výstavy Denisa Kera.

Výstavy WEB 2.0 generace a Umělci v laboratořích budou otevřeny v prostorách AV ČR na Národní třídě již od 5.11.2007. Jsou součástí festivalu ENTER, který je oproti minulým ročníkům Entermultimediale z roku 2000 a Entermultimediale2 z roku 2005 rozdělen do tří na sobě nezávislých sekcí, které budou probíhat v době od 8. do 11.11.2007 v Domě U Kamenného zvonu, Galerii CIANT, galerii Francouzského institutu či na Akademii věd ČR.

MŠMT proti policejním zátahům ve školách

V minulém týdnu byla ve sdělovacích prostředcích zveřejněna informace o policejní akci, která proběhla dne 23. 10. 2007 ve Slaném. Ve dvou tamních základních školách byly policejními orgány „provedeny prohlídky za účelem prověření podezření, že žáci těchto škol nosí do školy marihuanu, kterou sami užívají a také ji poskytují svým spolužákům.“

Vzhledem k četnosti výskytu a užívání návykových látek v základních a středních školách by bylo teoreticky možné tento případ posuzovat jako jeden z kroků nezbytné spolupráce Policie ČR se školami a školskými zařízeními. Nejsme však přesvědčeni, že zvolený způsob a provedení policejního zákroku byl tím správným řešením. Nástup dvaceti policistů se cvičenými psy do školy během vyučování a jejich chování vůči žákům byly v tomto případě naprosto neadekvátní závažnosti očekávaného zjištění.

Výsledkem byl nález "zelené drtě" u jednoho nezletilého žáka a dvou mladistvých. Otázkou zůstává, jaký má z hlediska preventivního působení tento šokující policejní zásah význam. Vedení školy jistě nedisponuje prostředky k odhalení distributorů, kteří na škole drogy rozšiřují. Spolupráce s Policií ČR je proto nezbytná. Působení policistů by však mělo mít dlouhodobý charakter, nikoli formu, kterou zvolili ve Slaném. Je navíc absolutně nemístné, aby o akci nebyl předem informován ředitel školy.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vidí jako jedno z možných řešení například pravidelnou přítomnost policisty vyškoleného pro práci s mládeží v takových školách, kde jsou s návykovými látkami obzvlášť velké problémy. Význam má i pravidelné docházení pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí do problémových rodin.

1.11.07

Zastavme Nazi pochod!

"Zelené" pecko za 199 dolarů z Walmartu

Komponenty PC jsou laciné a pokud nepotřebujete vysoký výkon pro hry či grafické aplikace můžete klást na první místo cenu nebo spotřebu energie. Vedle nové generace tenkých klientů se objevují i "zelené" jednoduché a laciné počítače. Everex TC2502 gPC je zřejmě první sériovka s OS s koncovou cenou pod dvěstě dolarů.

Everex's TC2502 gPC má v na první pohled jednoduchém běžném minitoweru na základovce formátu miniITX (17 x 17 cm) 1,5 GHz velmi úsporný procesor VIA C7 CPU, 512 MB DDR2 paměti (rozšiřitelné až na 2 GB), 80GB pevný disk a combo mechaniku DVD-ROM/CD-RW. Linuxový operační systém gOS s rychlým desktop managerem Enlightenment nabízí OpenOffice.org a ikonky řady aplikací Google. Ujme se to?!