Jankovy názory

...jsem z toho janek

Google
 
Web jankovy.nazory.cz

18.9.07

ÚIV a MŠMT lžou o portálu EDU.CZ

Deník Právo včera s desetidenním zpožděním informoval o zprávě NKÚ, o které LUPA informovala již před týdnem v článku Kostlivec Internetu do škol znovu vypadl ze skříně. ÚIV i MŠMT reagovaly včera v průběhu odpolene tiskovými zprávami s vysloveně nepravdivými a neudržitelnými závěry. Podle Dany Kuchtové je portál EDU.CZ za 26,5 milionu korun, fungující dosud po 20 měsících provozu jako primitivní rozcestník: „...zbytečně drahý, ale když už tu jednou je, připadalo by mi jako plýtvání rušit ho. Svou funkci navíc plní dobře a šetření, která máme k dispozici, to dokazují. Je samozřejmě řada způsobů, jak jeho fungování ještě dále vylepšit a na tom budeme spolu s Ústavem pro informace ve vzdělávání pracovat." Při udávaných 4500 přístupech denně odhaduji, že náklady na jeden přístup jsou 20 korun a to je za redundantní odkaz po čertech hodně.

Většina informací z portálu EDU.CZ je k dispozici na dalších resortních portálech MSMT.CZ, UIV.CZ a dalších. Obsah z řady z ostatních desítek resortních portálů ale EDU.CZ zcela ignoruje, například pro školy klíčový RVP.CZ. V resortu existují desítky dalších portálů a další vznikají, včera byl například zprovozněm INFOABSOLVENT.CZ. Podle původních záměrů měl EDU.CZ integrovat všechny resortní potřeby a poskytovat především vzdělávací obsah. Ten tam dodnes není a výmluva ÚIV z tiskové zprávy je vysloveně lživá:

"V tiskové zprávě NKÚ ze 7. září se uvádí, že “vzdělávací část portálu však do doby ukončení kontroly spuštěna nebyla”. Toto tvrzení považujeme za zavádějící. Obsah vzdělávací části portálu nebyl nikdy v programu Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) jednoznačně vymezen a výraz “vzdělávací část portálu” nemá ani v odborném povědomí obecně přijatý obsah, na jehož základě by bylo možné současné funkcionality portálu ŠVIP takto hodnotit. Rozhodně neplatí, že “vzdělávací část portálu” je totéž, co funkcionalita “přímé vzdělávání”, tj. e-learning, který je spojován s částí, která je záležitostí třetí etapy vývoje portálu. Ve svém současném stavu ŠVIP obsahuje funkcionality, např. komunitní prostory, modul Školstvi a vzdělávání na internetu, na nichž je možné realizovat vzdělávací obsahy, další se připravují."

Systémový projekt portálu EDU.CZ z jara 2005 totiž tento vzdělávací obsah jasně vymezuje:

"...portál (se) stane nástrojem podpory rozvoje vzdělávací soustavy, nástrojem prezentace a prosazování vzdělávací politiky, nástrojem podpory celoživotního učení a rozvíjení konceptu učící se společnosti. Vzdělávací obsah poskytovaný portálem bude mít rozličnou podobu. Bude se jednat například o: slovníky (slovníky cizích slov, slovníky z vybrané oblasti apod.), výukové programy, elektronické učebnice, hry se vzdělávacím obsahem a elektronické kurzy (certifikace, testy, přednášky, rekvalifikační kurzy apod.)."

Štítky: ,

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka