Jankovy názory

...jsem z toho janek

Google
 
Web jankovy.nazory.cz

27.12.07

Auuu... aneb volneclanky.cz

Štítky:

17.12.07

Peprnet.cz: budeme vracet státní dotace?!

Podle iDnes.cz bulvární Peprnet.cz nesplnil dva závazky, nemá avizovanou návštěvnost a nenavázal slíbená mediální partnerství, takže by měl ztratit nárok alespoň na část pětimilionové dotace. Že by boží mlýny přeci jen mlely?

Ne tak docela, na Peprnet.cz to napráskala na ministerstvu vnitra samotná redakce iDnes.cz:

"Projekt Peprnet podle všeho porušil pravidla, měl by vrátit část ze státní dotace, kterou získal," sdělil po upozornění redakce iDNES.cz Vladislav Řepka z tiskového odboru ministerstva vnitra.

12.12.07

Open Yale courses

clipped from open.yale.edu

Open Yale Courses provides free and open access to seven
introductory courses taught by distinguished teachers and scholars at
Yale University. The aim of the project is to expand access to
educational materials for all who wish to learn.

Open Yale Courses reflects the values of a liberal arts education.
Yale's philosophy of teaching and learning begins with the aim of
training a broadly based, highly disciplined intellect without
specifying in advance how that intellect will be used.

This approach goes beyond the acquisition of facts and concepts to
cultivate skills and habits of rigorous, independent thought: the
ability to analyze, to ask the next question, and to begin the search
for an answer.

We hope these courses will be a resource for critical thinking,
creative imagination, and intellectual exploration.

 blog it

11.12.07

VIA ARTiGO Pico-ITX Builder Kit: stavebnice půlkilogramového "pecka"

Společnost VIA nabízí DIY komunitě stavebnici jednoho z nejmenších sériově vyráběných osobních počítačů na světě VIA ARTiGO Pico-ITX Builder Kit. Model je postaven na základní desce typu Pico-ITX s 1GHz procesorem VIA v kompaktní skříněčce s rozměry 15x11x4 cm, takže hmotnost je 520 gramů. Deska má slot pro jednu až 1GB DDR2 paměť, do skříňky se vejde 2,5“ pevný disk UltraDMA 133, jako rozhraní jsou k dispozici 4 USB 2.0 porty, LAN 10/100 Mbit, audio in/out a VGA D-Sub. Cena stavebnice bez paměti a disku je ale relativně vysoká: 300 USD.

Štítky: , ,

10.12.07

Google a jeho nepřátelé

clipped from www.blisty.cz

Než založili Larry Page a Sergey Brin firmu Gogole, byli postgraduálními studenty, kteří pracovali na projektu digitální knihovny na univerzitě ve Stanfordu. Cílem tohoto projektu bylo digitálně archivovat knihy, tisk a vědecké časopisy. V roce 2002 se Page obrátil na svou alma mater, University of Michigan, s návrhem, že zdigitalizuje jejich knihovnu. Tak se zrodil projekt Google Library a proti Googlu se začali vzmáhat nepřátelé.


Filozofie firmy Google není založena na získávání kontraktů o přístupu k uzavřeným zdrojům, které by pak firma prodávala. Filozofie firmy Google je založena na strukturaci a zpřístupnění materiálu jiných lidí, čímž se vytvoří prostor pro reklamu. Podle filozofie firmy Google je individuální materiál bezcenný. Žádná jediná stránka není důležitější než jiná, hodnota spočívá v počtu přístupů.

 blog it

7.12.07

Blog Google Česká republika: Jak vyhledávat v Gmailu

Google kreslí grafy online snadno a rychle

Společnost Google představila další zajímavou službu: online generátor grafů Google Chart API.

Tento graf se dá získat zadáním následujícího URL:

http://chart.apis.google.com/chart?chco=639A21
&cht=p3&chd=t:40,49,20&chs=400x200&chl=XP|2000|9x

Štítky: ,

6.12.07

Zajímavá diskuse na Slashdot: ve výuce starší verze software nebo Open Source?

clipped from ask.slashdot.org

Pakled writes "I teach a high school multimedia course. We were scheduled to get new software this year but due to several pointy haired bosses, no software was ordered. The software I have to teach is Flash 5, Dreamweaver 2000, Photoshop 7 and (god help me) Movie Maker. The question is: is it better to teach old commercial software or their open source counterparts (Komposer, Gimp, etc.)?
Is the steep learning curve and slightly less uniform design worth a little student frustration to teach them software written in the past 5 years?"

 blog it

3.12.07

Nadace pro pomník obětem komunismu začala práce na globálním virtuálním muzeu komunismu

Nevládní nezisková organizace Nadace pro pomník obětem komunismu (Victims of Communism Memorial Foundation VCMF) získala Marcuse Kolgu a jeho firmu Liefa Communications z kanadského Toronta do klíčové role při výstavbě svého Globálního virtuálního muzea komunismu. Kolga, Kanaďan estonského původu, je režisérem vysoce ceněného filmu Gulag 113.

Předseda VCMF Lee Edwards to oznámil na maďarské ambasádě ve Washingtonu D.C., kde 15. listopadu proběhlo slavností předání Truman-Reaganovy medaile, jež je každoročně udělována nadací VCMF.

Dr.Edwards při té příležitosti prohlásil: "Jsme potěšeni, že se nám podařilo zajistit výrazný talent a tvořivost Marcuse Kolgy a jeho společnosti pro vybudování Globálního virtuálního muzea komunismu. Provedli jsme pohovor se sedmi různými společnostmi z Kanady a USA a nakonec jsme se jednomyslně shodli na Lifei" a dále řekl, že doufá, že website Globálního muzea komunismu bude spuštěna během [severského] léta 2008.

Nadace VCMF předala 12. června 2007 veřejnosti pomník obětem komunismu, věnovaný více než 100 miliónům obětí komunismu a umístěný ve Washingtonu D.C.

V současnosti se nadace VCMF věnuje vytvoření interaktivního Globálního muzea komunismu, které bude sloužit jako mezinárodní portál k výchově nynější i příští generace, k rozšíření informací o historii, ideologii a dědictví komunismu.

1.12.07

Google Highly Open Participation Contest: příležitost pro středoškoláky

Na základě úspěchu projektu Google Summer of Code, o kterém se na České škole psalo před rokem, společnost Google vyhlásila další celosvětovou iniciativu Google Highly Open Participation Contest na podporu deseti známých open source software projektů, které jsou i u nás oblíbené a některé jsou používané i na českých školách: Apache Software Foundation, Drupal, GNOME, Joomla!, MoinMoin, Mono, Moodle, Plone, Python a SilverStripe.

Zapojení do Google Highly Open Participation Contest je jednoduché. Pro každý zapojený open source software projekt je zveřejněn seznam úkolů (nyní jich je zhruba 50 pro každý a stále přibývají), které účastníci vyhovující podmínkám mohou plnit.

Účastníkům musí být ke dni vyhlášení 27. listopadu 2007 13 až 18 let a musí studovat libovolnou střední školu. Soutěž končí 3. února 2008. Ceny jsou odstupňované: za splněný úkol tričko, za každé tři úkoly 100 dolarů (limit je 500 dolarů), deset nejúspěšnějších z každé kategorie získá výlet pro dva na čtyři dny do kalifornského sídla Google na slavnostní vyhlášení.

Štítky:

OECD: Schooling for Tomorrow - The Starterpack: Futures Thinking in Action


blog it