Jankovy názory

...jsem z toho janek

Google
 
Web jankovy.nazory.cz

25.9.07

Czech Olympic Committee annihilates English language

Tak si z nás zase dělají srandu... Neměli bychom tu kandidaturu Prahy jako olympijského města v roce 2016 raději stáhnou?! Komentář The Register: Dear God. If you think you're robust enough, you can check out the entire outrage here. Suffice it to say, it's not for the linguistically sensitive or faint-hearted.

The Register nalétl na amatérské stránky Copyright © Olympic Prague | design CrystalX Headsetoptions | created by mm-marek, na kterých je dodatek translated by robot.

Ostatně slyšeli jste angličtinu našeho presidenta na projevu v OSN? Dejte si to, to skutečně nemá chybu...

Sketchcast: jednoduchý skicák s výstupem ve flashi

Už jste chtěli někomu poslat nebo publikovat jednoduchý náčrtek? Nová webová aplikace Sketchcast nahraje vaši kresbu a umožní ji sdílet nebo vložit třeba do blogu.

Štítky:

23.9.07

Hezká "fičura" pro Gmail

Používal jsem a různých důvodů stále ještě používám nejrůznější e-mailové klienty i free maily s webovým rozhraním. V poslední době ale používám nejčastěji Gmail a stále nové a nové aplikace Google. Občas se v nich ale objeví nečekané možnosti.Tento trik popsal tipmonkies na serveru tech-recipes, nedalo mi a vyzkoušel jsem ho. Využívá tří možností Gmail:
  • Labels (Štítky) - alternativa ke složkám, která umožňuje kategorizovat jednotlivé maily.

  • Fuzzy adresy - technika umožňující doručení mailů s chybnou adresou.

  • Filtry - klasický nástroj pro třídění došlé pošty.
A jak se dá využít kombinace těchto tří jednoduchých nástrojů?
  1. Nejprve v účtu Gmail zvolíme v nabídce vlevo dole Upravit štítky a vytvoříme nový štítek, například Notes.

  2. Poté si vytvoříme nový filtr v záložce Filtry (cesta k ní vede i přes Nastavení vpravo nwhoře). Zvolíme Vytvořit nový filtr.

  3. Na stránce Vytvořit nový filtr zadáme do okénka Komu: v levém sloupečku jmeno.primeni+Notes@gmail.com, kde jmeno.primeni je vaše uživatelské jméno v Gmail. Poté stiskněte tlačítko Další krok.

  4. Na další stránce zaškrtněte Označit štítkem a vyberte štítek Notes. Případně je ještě možné zaškrtnout volbu Přeskočit Doručenou poštu (Archivovat) pro automatickou archivaci (mail nebude zobrazen v Doručené poště). Pro povrzení nastavení stiskněte tlačítko Vytvořit filtr.

  5. A pokud napíšete e-mail odkudkoli na adresu jmeno.prijmeni+Notes@gmail.com, bude automaticky zařazen do složky Notes!

Štítky: ,

18.9.07

Google Presentation: konečně online prezentace i česky

Google konečně oznámil dostupnost další součásti Google Docs pro tvorbu prezentací online. Pro české uživatele je příjemné, že je tato aplikace lokalizována. Můj první reklamní pokus si můžete ihned vyzkoušet. V ovládání mě nic nepřekvapilo, jen se zdá, že klientská část aplikace je tlustší než textový a tabulkový procesor z této sady. Import zatím podporuje jen formáty .ppt a .pps, ale o velikosti až 10 MB, tedy řádově více, než do dalších aplikací. Příjemná je ale integrace s Google Talk, která přináší v kombinaci s dalšími aplikacemi Google nečekanou dostupnost účinných nástrojů například pro eLearning. Pokračování příště...

Štítky:

ÚIV a MŠMT lžou o portálu EDU.CZ

Deník Právo včera s desetidenním zpožděním informoval o zprávě NKÚ, o které LUPA informovala již před týdnem v článku Kostlivec Internetu do škol znovu vypadl ze skříně. ÚIV i MŠMT reagovaly včera v průběhu odpolene tiskovými zprávami s vysloveně nepravdivými a neudržitelnými závěry. Podle Dany Kuchtové je portál EDU.CZ za 26,5 milionu korun, fungující dosud po 20 měsících provozu jako primitivní rozcestník: „...zbytečně drahý, ale když už tu jednou je, připadalo by mi jako plýtvání rušit ho. Svou funkci navíc plní dobře a šetření, která máme k dispozici, to dokazují. Je samozřejmě řada způsobů, jak jeho fungování ještě dále vylepšit a na tom budeme spolu s Ústavem pro informace ve vzdělávání pracovat." Při udávaných 4500 přístupech denně odhaduji, že náklady na jeden přístup jsou 20 korun a to je za redundantní odkaz po čertech hodně.

Většina informací z portálu EDU.CZ je k dispozici na dalších resortních portálech MSMT.CZ, UIV.CZ a dalších. Obsah z řady z ostatních desítek resortních portálů ale EDU.CZ zcela ignoruje, například pro školy klíčový RVP.CZ. V resortu existují desítky dalších portálů a další vznikají, včera byl například zprovozněm INFOABSOLVENT.CZ. Podle původních záměrů měl EDU.CZ integrovat všechny resortní potřeby a poskytovat především vzdělávací obsah. Ten tam dodnes není a výmluva ÚIV z tiskové zprávy je vysloveně lživá:

"V tiskové zprávě NKÚ ze 7. září se uvádí, že “vzdělávací část portálu však do doby ukončení kontroly spuštěna nebyla”. Toto tvrzení považujeme za zavádějící. Obsah vzdělávací části portálu nebyl nikdy v programu Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) jednoznačně vymezen a výraz “vzdělávací část portálu” nemá ani v odborném povědomí obecně přijatý obsah, na jehož základě by bylo možné současné funkcionality portálu ŠVIP takto hodnotit. Rozhodně neplatí, že “vzdělávací část portálu” je totéž, co funkcionalita “přímé vzdělávání”, tj. e-learning, který je spojován s částí, která je záležitostí třetí etapy vývoje portálu. Ve svém současném stavu ŠVIP obsahuje funkcionality, např. komunitní prostory, modul Školstvi a vzdělávání na internetu, na nichž je možné realizovat vzdělávací obsahy, další se připravují."

Systémový projekt portálu EDU.CZ z jara 2005 totiž tento vzdělávací obsah jasně vymezuje:

"...portál (se) stane nástrojem podpory rozvoje vzdělávací soustavy, nástrojem prezentace a prosazování vzdělávací politiky, nástrojem podpory celoživotního učení a rozvíjení konceptu učící se společnosti. Vzdělávací obsah poskytovaný portálem bude mít rozličnou podobu. Bude se jednat například o: slovníky (slovníky cizích slov, slovníky z vybrané oblasti apod.), výukové programy, elektronické učebnice, hry se vzdělávacím obsahem a elektronické kurzy (certifikace, testy, přednášky, rekvalifikační kurzy apod.)."

Štítky: ,

14.9.07

Jak (ne)funguje web MŠMT a jeho odbor vnějších vztahů a komunikace

Pod Danou Kuchtovou se houpe křeslo v souvislosti s čerpáním peněz z Evropského sociálního fondu. Zavolal jsem včera po desáté hodině na odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT s žádostí o podrobnosti a ptal jsem se i na to, zda bude vydána k situaci tisková zpráva či svolána tisková konference. Pracovnice mě požádala, abych otázky poslal mailem, což jsem těsně před jedenáctou učinil s žádostí o alespoň částečnou odpověď do večera a také s žádostí o zařazení mé mailové adresy do adresáře odboru. Potvrzení o přečtení mi dorazilo po čtvrt na jednu. Do večera mi odpovědi nedorazily a tak článek vyšel s dovětkem: O situaci (...) se na webu MŠMT nic nedočteme. MŠMT je stále černou skříňkou a jeho tiskový odbor nebyl ve čtvrtek schopen operativně podat žádné informace.

Článků o situaci Dany Kuchtové a jejího ministerstva vyšlo dnes několik a v jednom z nich na iHNed byla zmínka o včerejší tiskové zprávě. Dnes po desáté hodině ale zpráva na webu MŠMT ještě nebyla. Takže další telefonát a následovala i omluva od dalšího pracovníka odboru, který tiskovou zprávu rozesílal včera večer před šestou hodinou rozesílal. Pokusím se shrnout některá zjištění do několika bodů:

  1. Odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT zřejmě nemá sdílený adresář kontaktů. Připomínám v této souvislosti, že s tiskovým odborem MŠMT jsem si za posledních 7-8 let, co se problematikou ICT v resortu školství zabývám, vyměnil možná už stovku mailů a měl s jeho pracovníky desítky telefonátů. To se týká i obou pracovníků, se kterými jsem byl dnes v kontaktu, s jedním komunikuji už možná 4-5 let.
  2. Odbor vnějších vztahů a komunikace MŠMT zřejmě nemá evidenci došlé e-mailové pošty.
  3. Pracovníci odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT nemají přístup do redakčního systému www.msmt.cz nebo s ním neumějí pracovat. Na dotaz, proč není tisková zpráva na webu, jsem dostal dnes po desáté hodině odpověď, že byla večer poslána mailem webmasterovi a ten asi už šel domů. Kolem půl jedenácté už tisková zpráva na webu byla.

Auuuu... Přitom jde o vysokoškolsky vzdělané jedince ve věku do třiceti let, u kterých jsou náklady na hodinu jejich práce v řádu tisíců... Omlouvám se za téměř komunální satiru.

6.9.07

XML/SWF Charts: úhledné grafy i zadara

Online hlasování trochu jinak

Korelace mezi úrovní korupce a hlasováním v ISO o OOXML

Kai Puolamäki si všiml zajímavé korelace: většina zemí s největší mírou korupce hlasovala ve prospěch kontroverzního formátu společnosti Microsoft v procesu jeho standardizace v International Organization for Standardization. Vlevo na grafu jsou země s vyšší mírou korupce, které hlasovaly pro přijetí (tmavá plocha).

MS Silverlight: rád bych, ale nejde to...

Při instalaci MS Silverlight 1.0 na PC s MS Windows XP s Firefox 2.0.0.6 mi instalátor sdělil, že moje kombinace prohlížeče a systému není podporována. Podle systémových požadavků by ale mělo být vše v pořádku. Takže se vrátím k letité praxi: počkám si na třetí verzi...

Štítky: